НАВЪРШИХА СЕ 65 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА ДИВИЗИОН МИНОЧИСТАЧНИ КОРАБИ

Aug 12

picture 078На 12 август 2016 г., с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване, в пункт за базиране Бургас беше отбелязана 65-та  годишнина от създаването на Дивизион миночистачни кораби.

Военно формирование  18360 е наследник на миночистачната рота – Созопол. На 18.08.1951 г. българският Военноморски флот получава четири трални кораби – два морски тралчици (проект 254) и два рейдови тралчици (проект 253), с което се поставят основите на формированието.

Първи командир на дивизиона е капитан І ранг Иван Добрев.

Капитан І ранг Велко Велков – за началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби, поздрави личния състав на дивизиона, като им пожела висок воински дух и все така всеотдайно да работят за утвърждавне авторитета и  престижа на Военноморските сили на България.

Командирът на дивизиона капитан І ранг Павлин Щерев поздрави военнослужещите с празника, благодари им за отличното изпълнение на поставените задачи и им пожела да се борят за чисти фарватери в истинското и житейското море с думите: „Дивизионът с дървени кораби и железни моряци има перспективи и в бъдеще!”