ВМС УНИЩОЖИХА ОПАСНИ БОЕПРИПАСИ

Jul 25

СнимкаНа 24 юли 2016 г., след получен факс от Областния управител на област Бургас и положителна резолюция на Началника на отбраната, формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Флотилия бойни и спомагателни кораби с групов отговорник майор Йордан Тодоров, извърши разузнаване и извличане на открит от гражданин обект, наподобяващ боеприпас в района на Северния плаж на ВПД – кв. Сарафово, община  Бургас, област Бургас.

След извършване на опознавателни дейности, специалистите класифицираха изделието като опасен боеприпас – 75 мм снаряд (шрапнел) с взривател, силно корозирал и неподлежащ на транспортиране.

На 24 юли 2016 г. опасният боеприпас беше унищожен на място с отцепване на района и спазване на мерките на безопасност.

Също на 24 юли 2016 г., след получено искане от главния секретар на МВР и положителна резолюция на Началника на отбраната, формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна с ръководител капитан ІІІ ранг  Илия Стойчев, извърши разузнаване и извличане на открит обект, наподобяващ боеприпас в землището на село Карапелит, област Добрич.

След извършване на опознавателни дейности, специалистите класифицираха изделието като опасен боеприпас – глава от авиационна бомба.

На 24 юли 2016 г. опасният боеприпас беше унищожен на място с отцепване на района и спазване на мерките на безопасност.