• Image 1
  • Image 2
  • Image 3
  • Image 4
  • Image 5
 
 

На 10 юли 2024 г. се навършиха 66 години от сформирането на Първи отделен дивизион противолодъчни кораби, чийто наследник днес е Първи дивизион патрулни кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

По този случай днес, 19 юли, в района на военното формирование се проведе церемония, която започна с тържествено вдигане на военноморския флаг, гюйса, стенговия флаг и флаговете за разцветяване.

Гости на тържеството бяха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Ваньо Мусински, заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков, заместник-началникът по административната част на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан I ранг Вълчо Атанасов, командири на военни формирования и офицери от Военноморските сили, бивши командири на дивизиона и военнослужещи от резерва, служили в състава на дивизиона.

В празничното си слово командирът на дивизиона капитан І ранг Борислав Великов очерта водещото място на формированието в историята на Военноморските сили, благодари на личния състав за успешното изпълнение на задачите, въпреки съпътстващите трудности и предизвикателства. Той подчерта, че това се случва благодарение преди всичко на непримиримостта, волята, професионализма и полаганите от екипажите ежедневни усилия. Акцентира върху повишената мотивация на личния състав с очакваното приемане в състава на дивизиона на новостроящите се кораби.

Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Ваньо Мусински поздрави командването и личния състав на дивизиона. Той изрази своята увереност, че и в бъдеще те ще съхранят трудолюбието, сплотеността и устрема си, изпълнявайки всеотдайно и прецизно поставените задачи и издигайки престижа и авторитета на Военноморските сили на България.

По повод тържественото отбелязване на годишнината, със заповеди на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и командира на дивизиона бяха наградени отличили се със своето старание и отговорност при изпълнение на функционалните си задължения военнослужещи. Също така, двама военнослужещи от дивизиона бяха наградени с парична награда от председателя на Клуб Първи дивизион патрулни кораби о.р. капитан II ранг Спартак Джуров.

Празникът завърши с обща снимка и среща на поколенията.

 

Jul 19

ДО КОМАНДИРА НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

КОНТРААДМИРАЛ КИРИЛ МИХАЙЛОВ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОНТРААДМИРАЛ,

 

Всички ние, военнослужещите и цивилните служители от Военноморските сили, отправяме към Вас своите най-искрени и сърдечни поздравления по случай Вашия рожден ден!

Демонстрираните от Вас висок професионализъм и завидни управленски умения, съчетани с придобитият през годините опит и способността да мотивирате подчинените си, без съмнение са качествата, благодарение на които успявате да ръководите успешно военния флот при изпълнение на задачите за съхраняване и усъвършенстване на неговите способности.

Убедени сме, че Вашата борбеност, стремежът към стриктно и неотменно следване на курса към реализация на приетите решения и достигане на поставените цели, ще бъдат водещи характеристики на бъдещите Ви начинания.

На Вас и на Вашите близки желаем добро здраве, благополучие, неизчерпаема сила и енергия по фарватерите към нови хоризонти!

Попътен вятър и седем фута под кила!

Честит рожден ден!

 

На 18 юли представителни части от Военноморските сили се включиха в ритуали и поклонения по случай 187-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Пред паметника на националния герой на „Алеята на възрожденската памет” в Морската градина на Варна се състоя военен ритуал за поднасяне на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул и Представителния духов оркестър на флота.

Да отдадат почит на Апостола и да поднесат венци и цветя на паметника му бяха дошли заместник-областният управител на област Варна, кметът на Община Варна, представители на държавни и общински структури, почетните консули на Република Италия и Република Чехия, офицери от Щаба на ВМС, неправителствени и родолюбиви организации, ветерани и граждани на града.

Пред бюст-паметника на Васил Левски в Морската градина на град Бургас военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби участваха в ритуал по отбелязване на годишнина от рождението на Апостола на свободата.

Строят на почетният караул бе приет от началника на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Георги Савов.

Ритуалът продължи с отдаване на военни почести и поднасяне на венци и цветя.

На възпоменателната церемония присъстваха представители на държавната и местна власт, много граждани и гости на града, както и ученици от бургаските училища и детски градини.

 

Днес, 13 юли 2024 година, се проведе предварителен анализ на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024“. Командирите на кораби и групи споделиха своите първи впечатления от проведеното учение, след което командира на корабното съединение флотилен адмирал Велко Велков даде висока оценка на подготовката на екипажите при изпълнение на поставените задачи.

Командирът на противоминната военноморска група в Черно море MCM Black Sea капитан Ӏ ранг Юсуф Карагюле, благодари за създадените условия за подготовка, възможността за бойно сглобяване и постигане на готовност за изпълнение на съвместни задачи от групата, предоставена по време на учението.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов подчерта важността на проведеното учение за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието на участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона. Той запозна командирите на групи и съединения с високата оценка дадена от президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили по време на „Деня за високопоставени гости и медийно отразяване“ на учението, както и подчерта неговата актуалност и благодари на всички командири и участници за успешно изпълнените задачи. Контраадмирал Михайлов изказа специална благодарност на представителите на Военноморските сили на Белгия, Италия и Франция за тяхната подкрепа за действията на противоминната група по време на морската фаза на учението.

Пълния анализ на проведеното учение „БРИЗ 2024“ ще бъде направен на по-късен етап.

В заключение контраадмирал Михайлов пожела на всички участници здраве и попътен вятър, като изрази готовността на Военноморските сили на Република България за провеждане на следващия формат през 2025 година.

 

Българските Военноморски сили демонстрираха своите способности по време на деня за посещение на високопоставени гости и медии в рамките на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024“  на 12 юли 2024 г.

На борда на фрегата „ДРЪЗКИ” президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, даде висока оценка за успешно изпълнените епизоди от учението.

,,Искам да поздравя целия личен състав, който показа изключително високи умения, които демонстрираха при реагиране на кризи от всякакъв характер.

Вашия личен състав показа, че може да работи със всяка техника и заслужава да получи нова, съвременна и още по-добра такава”, бяха думите на президента.

„За пореден път българските военни моряци показаха висок професионализъм и демонстрираха своите нараснали способности“, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

На въпрос на журналист за подготовката на противоминната група контраадмирал Михайлов отговори: ,,Аз съм изключително доволен, че България даде възможност на групата да се готви и тренира по време на учението „БРИЗ 2024“, като осигурихме необходимите условия за пълноценна подготовка и бързо сглобяване, те вече са готови  да изпълняват своите задачи, съвместно като група”.

Овладяване на „пожар на борда на търговски кораб в Пристанище Бургас” беше извършено от военнослужещи от Военноморските сили, съвместно с представители на различни държавни, областни и регионални организации. С този епизод, както и с операцията по преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в морските пространства  на Република България, медицинска консултация и евакуация, операция по спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив, се отработват действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури.

Способностите за евакуация на ранен от борда на кораб показаха военнослужещи от Военноморските сили, съвместно с колегите си  от  ГД „Аварийно – спасителна дейност“ и ДС „БУЛСАР к.д.п. Никифор Герчев“.

Гостите наблюдаваха и бойните възможности на военния ни флот, свързани с отразяване на асиметрични атаки и защита от морски дистанционно управляеми системи, овладяване на кораб, превзет от терористи, отразяване на атаки от въздушен противник, подриваване на плаваща морска мина, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба с ПЗРК (преносим зенитно-ракетен комплекс) по въздушна цел. В епизода овладяване на кораб, превзет от терористи, гостите имаха възможността да наблюдават действията на бойните плувци от групата морски специални сили на ВМС, единственото в Българската армия формирование, в което военнослужещите се подготвят да изпълняват специални задачи по вода, под вода, във въздуха и на сушата.

Присъстващите на борда на фрегата „ДРЪЗКИ” с интерес наблюдаваха епизода по отдаване на чест на построените кораби, участващи в учението: фрегата „ВЕРНИ”, румънската фрегата „РЕДЖЕЛЕ ФЕРДИНАНД“, корвета „РЕШИТЕЛНИ“, корвета „БОДРИ“, команден кораб „ГЮНГЮР ДУРМУШ“ от ВМС на Република Турция, базов миночистач „ПРИБОЙ“,  минен ловец „СТРУМА“, минен ловец „АКЧАЙ“ от ВМС на Република Турция и румънския базов миночистач „АКСЕНТЕ“.

На ВИП деня на военноморското учение „БРИЗ 2024“ присъстваха и заместник-министъра на отбраната господин Радостин Илиев, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, съветника по военната сигурност на президента на Република България вицеадмирал Митко Петев, висши офицери от Министерството и Щаба на отбраната и видовете въоръжени сили, представители на държавни институции и неправителствени  организации,  на областната и общинската власти в Бургас и военни аташета.

 

Днес, 11 юли 2024 година, продължава националното военноморско учение с международно участие ,,Бриз 2024”.

Основна задача за деня е ескортирането на кораби. Целта на операцията е осигуряване на безопасността на търговски кораб, при прехода му по море, чрез осигуряване на противоподводно, надводно, въздушно и противоминно охранение.

Три морски патрулни самолета от Франция, Турция и САЩ, взеха участие, съвместно с патрулни кораби, в операция по търсене на подводници

По този начин изпълняваните за деня задачи се явяват кулминация в подготовката на силите като се отработват мероприятията, изпълнени в предходните дни.

На пристанище Бургас беше проведена тренировка с правителствените и неправителствени организации по борба с пожар на търговски кораб. На море беше отигран епизода преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в териториалното море на Република България. В тренировката, взеха участие представители на 24 организации, доброволчески сдружения и частни фирми.

Продължават съвместните действия на българския и белгийския тим за обследване на плитководните райони с подводни безпилотни апарати и търсенето и откриването на дънни мини с помощта на дистанционно управляеми апарати от български и американски водолази.

 

На 10 юли 2024 г.  корабите, участващи в учението ,,БРИЗ 2024” продължават да изпълняват планираните задачи на море. Провеждат се съвместни противоминни  действия от минен ловец „Струма“  и минен ловец „Акчай“ от Военноморските сили на Република Турция. В ход е  провеждане на операция за осигуряване свободата на корабоплаването и провеждане на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение. Участващите в операцията сили ще извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и проверка на отказали да се идентифицират морски съдове.

Български и американски водолази извършват търсене и откриване на дънни мини с помощта на дистанционно управляеми апарати.

Продължава съвместната работа на българския и белгийския тим за обследване на плитководните райони с подводни безпилотни апарати.

 

На 9 юли корабите, участващи в учението ,,БРИЗ 2024” започнаха изпълнението на учения и упражнения на море. Подготовката им  на море ще бъде свързана с широк спектър от тактически действия и процедури по отразяване на заплахи от въздушен, подводен и надводен противник, както и борба с минната опасност в открито море и в плитководни райони. Действията в плитководните райони се провеждат съвместно с белгийски тим с подводни безпилотни апарати и с водолазни групи от Военноморските сили на Република България и САЩ.

Въздушният противник се обозначава от самолети от състава на българските Военновъздушни сили.

Планът на учението е наситен с множество мероприятия, което осигурява достатъчно реализъм в действията и високо ниво на натоварване на участниците в учението.

 

Jul 08

На 11 юли /четвъртък/ 2024 г. от 09:00 до 11:30 часа, ще бъде проведена тренировка на планираните сериали от учението ,,БРИЗ 2024”, както в Пристанище, така и на море по междуведомственото сътрудничество.

Акредитираните представители на медиите, желаещи да отразят тренировката, да заповядат на 11 юли 2024 г. в 08:40 часа на Морска гара Бургас, Терминал Изток 1.

Ще бъде осигурен моторен катер, от борда на който ще могат да наблюдават планираните сериали от учението, провеждащи се на море.

 

Започна активната част на националното военноморското учение с международно участие „Бриз 2024”. Корабите от многонационалното оперативно съединение,  под командването на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков напуснаха Военноморска база – Бургас и  Пристанище Бургас и излязоха на море.

Действията на оперативното съединение за днес включват изпълнение на задачи свързани с противоминно подводно обследване с морски безпилотни апарати, провеждане на кораб през предварително протрален канал, бойни действия срещу подводници и противодействие на асиметрични заплахи.

Участващите в учението специализирани водолазни групи във Военноморска база – Варна ще тренират действия по обследване и охрана на кораби в пристанището.

По време на действията на Противоминната корабна група MCM Black Sea в морските пространства на Република България, в рамките на учението „БРИЗ 2024“, на борда на минен ловец “Струма“, ще работят офицери от Кралство Белгия и Република Италия. Те ще подпомагат работата на екипажа на кораба и действията на групата. В същия период офицер от Военноморските сили на САЩ ще участва като наблюдател. Действията на Противомиинната група ще бъдат подпомагани и от самолет от морската патрулна авиация на Франция.

По време на морската фаза на учението, корабите на море ще работят съвместно със самолети от морската патрулна авиация на САЩ, Турция и Франция, както и с вертолети от състава на Военноморските сили на България и Румъния.