• Image 1
  • Image 2
  • Image 3
  • Image 4
  • Image 5
 
 

На 18 юли представителни части от Военноморските сили се включиха в ритуали и поклонения по случай 187-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Пред паметника на националния герой на „Алеята на възрожденската памет” в Морската градина на Варна се състоя военен ритуал за поднасяне на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул и Представителния духов оркестър на флота.

Да отдадат почит на Апостола и да поднесат венци и цветя на паметника му бяха дошли заместник-областният управител на област Варна, кметът на Община Варна, представители на държавни и общински структури, почетните консули на Република Италия и Република Чехия, офицери от Щаба на ВМС, неправителствени и родолюбиви организации, ветерани и граждани на града.

Пред бюст-паметника на Васил Левски в Морската градина на град Бургас военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби участваха в ритуал по отбелязване на годишнина от рождението на Апостола на свободата.

Строят на почетният караул бе приет от началника на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Георги Савов.

Ритуалът продължи с отдаване на военни почести и поднасяне на венци и цветя.

На възпоменателната церемония присъстваха представители на държавната и местна власт, много граждани и гости на града, както и ученици от бургаските училища и детски градини.

 

Днес, 13 юли 2024 година, се проведе предварителен анализ на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024“. Командирите на кораби и групи споделиха своите първи впечатления от проведеното учение, след което командира на корабното съединение флотилен адмирал Велко Велков даде висока оценка на подготовката на екипажите при изпълнение на поставените задачи.

Командирът на противоминната военноморска група в Черно море MCM Black Sea капитан Ӏ ранг Юсуф Карагюле, благодари за създадените условия за подготовка, възможността за бойно сглобяване и постигане на готовност за изпълнение на съвместни задачи от групата, предоставена по време на учението.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов подчерта важността на проведеното учение за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието на участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона. Той запозна командирите на групи и съединения с високата оценка дадена от президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили по време на „Деня за високопоставени гости и медийно отразяване“ на учението, както и подчерта неговата актуалност и благодари на всички командири и участници за успешно изпълнените задачи. Контраадмирал Михайлов изказа специална благодарност на представителите на Военноморските сили на Белгия, Италия и Франция за тяхната подкрепа за действията на противоминната група по време на морската фаза на учението.

Пълния анализ на проведеното учение „БРИЗ 2024“ ще бъде направен на по-късен етап.

В заключение контраадмирал Михайлов пожела на всички участници здраве и попътен вятър, като изрази готовността на Военноморските сили на Република България за провеждане на следващия формат през 2025 година.

 

Българските Военноморски сили демонстрираха своите способности по време на деня за посещение на високопоставени гости и медии в рамките на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024“  на 12 юли 2024 г.

На борда на фрегата „ДРЪЗКИ” президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, даде висока оценка за успешно изпълнените епизоди от учението.

,,Искам да поздравя целия личен състав, който показа изключително високи умения, които демонстрираха при реагиране на кризи от всякакъв характер.

Вашия личен състав показа, че може да работи със всяка техника и заслужава да получи нова, съвременна и още по-добра такава”, бяха думите на президента.

„За пореден път българските военни моряци показаха висок професионализъм и демонстрираха своите нараснали способности“, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

На въпрос на журналист за подготовката на противоминната група контраадмирал Михайлов отговори: ,,Аз съм изключително доволен, че България даде възможност на групата да се готви и тренира по време на учението „БРИЗ 2024“, като осигурихме необходимите условия за пълноценна подготовка и бързо сглобяване, те вече са готови  да изпълняват своите задачи, съвместно като група”.

Овладяване на „пожар на борда на търговски кораб в Пристанище Бургас” беше извършено от военнослужещи от Военноморските сили, съвместно с представители на различни държавни, областни и регионални организации. С този епизод, както и с операцията по преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в морските пространства  на Република България, медицинска консултация и евакуация, операция по спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив, се отработват действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури.

Способностите за евакуация на ранен от борда на кораб показаха военнослужещи от Военноморските сили, съвместно с колегите си  от  ГД „Аварийно – спасителна дейност“ и ДС „БУЛСАР к.д.п. Никифор Герчев“.

Гостите наблюдаваха и бойните възможности на военния ни флот, свързани с отразяване на асиметрични атаки и защита от морски дистанционно управляеми системи, овладяване на кораб, превзет от терористи, отразяване на атаки от въздушен противник, подриваване на плаваща морска мина, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба с ПЗРК (преносим зенитно-ракетен комплекс) по въздушна цел. В епизода овладяване на кораб, превзет от терористи, гостите имаха възможността да наблюдават действията на бойните плувци от групата морски специални сили на ВМС, единственото в Българската армия формирование, в което военнослужещите се подготвят да изпълняват специални задачи по вода, под вода, във въздуха и на сушата.

Присъстващите на борда на фрегата „ДРЪЗКИ” с интерес наблюдаваха епизода по отдаване на чест на построените кораби, участващи в учението: фрегата „ВЕРНИ”, румънската фрегата „РЕДЖЕЛЕ ФЕРДИНАНД“, корвета „РЕШИТЕЛНИ“, корвета „БОДРИ“, команден кораб „ГЮНГЮР ДУРМУШ“ от ВМС на Република Турция, базов миночистач „ПРИБОЙ“,  минен ловец „СТРУМА“, минен ловец „АКЧАЙ“ от ВМС на Република Турция и румънския базов миночистач „АКСЕНТЕ“.

На ВИП деня на военноморското учение „БРИЗ 2024“ присъстваха и заместник-министъра на отбраната господин Радостин Илиев, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, съветника по военната сигурност на президента на Република България вицеадмирал Митко Петев, висши офицери от Министерството и Щаба на отбраната и видовете въоръжени сили, представители на държавни институции и неправителствени  организации,  на областната и общинската власти в Бургас и военни аташета.

 

Днес, 11 юли 2024 година, продължава националното военноморско учение с международно участие ,,Бриз 2024”.

Основна задача за деня е ескортирането на кораби. Целта на операцията е осигуряване на безопасността на търговски кораб, при прехода му по море, чрез осигуряване на противоподводно, надводно, въздушно и противоминно охранение.

Три морски патрулни самолета от Франция, Турция и САЩ, взеха участие, съвместно с патрулни кораби, в операция по търсене на подводници

По този начин изпълняваните за деня задачи се явяват кулминация в подготовката на силите като се отработват мероприятията, изпълнени в предходните дни.

На пристанище Бургас беше проведена тренировка с правителствените и неправителствени организации по борба с пожар на търговски кораб. На море беше отигран епизода преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в териториалното море на Република България. В тренировката, взеха участие представители на 24 организации, доброволчески сдружения и частни фирми.

Продължават съвместните действия на българския и белгийския тим за обследване на плитководните райони с подводни безпилотни апарати и търсенето и откриването на дънни мини с помощта на дистанционно управляеми апарати от български и американски водолази.

 

На 10 юли 2024 г.  корабите, участващи в учението ,,БРИЗ 2024” продължават да изпълняват планираните задачи на море. Провеждат се съвместни противоминни  действия от минен ловец „Струма“  и минен ловец „Акчай“ от Военноморските сили на Република Турция. В ход е  провеждане на операция за осигуряване свободата на корабоплаването и провеждане на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение. Участващите в операцията сили ще извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и проверка на отказали да се идентифицират морски съдове.

Български и американски водолази извършват търсене и откриване на дънни мини с помощта на дистанционно управляеми апарати.

Продължава съвместната работа на българския и белгийския тим за обследване на плитководните райони с подводни безпилотни апарати.

 

На 9 юли корабите, участващи в учението ,,БРИЗ 2024” започнаха изпълнението на учения и упражнения на море. Подготовката им  на море ще бъде свързана с широк спектър от тактически действия и процедури по отразяване на заплахи от въздушен, подводен и надводен противник, както и борба с минната опасност в открито море и в плитководни райони. Действията в плитководните райони се провеждат съвместно с белгийски тим с подводни безпилотни апарати и с водолазни групи от Военноморските сили на Република България и САЩ.

Въздушният противник се обозначава от самолети от състава на българските Военновъздушни сили.

Планът на учението е наситен с множество мероприятия, което осигурява достатъчно реализъм в действията и високо ниво на натоварване на участниците в учението.

 

Jul 08

На 11 юли /четвъртък/ 2024 г. от 09:00 до 11:30 часа, ще бъде проведена тренировка на планираните сериали от учението ,,БРИЗ 2024”, както в Пристанище, така и на море по междуведомственото сътрудничество.

Акредитираните представители на медиите, желаещи да отразят тренировката, да заповядат на 11 юли 2024 г. в 08:40 часа на Морска гара Бургас, Терминал Изток 1.

Ще бъде осигурен моторен катер, от борда на който ще могат да наблюдават планираните сериали от учението, провеждащи се на море.

 

Започна активната част на националното военноморското учение с международно участие „Бриз 2024”. Корабите от многонационалното оперативно съединение,  под командването на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков напуснаха Военноморска база – Бургас и  Пристанище Бургас и излязоха на море.

Действията на оперативното съединение за днес включват изпълнение на задачи свързани с противоминно подводно обследване с морски безпилотни апарати, провеждане на кораб през предварително протрален канал, бойни действия срещу подводници и противодействие на асиметрични заплахи.

Участващите в учението специализирани водолазни групи във Военноморска база – Варна ще тренират действия по обследване и охрана на кораби в пристанището.

По време на действията на Противоминната корабна група MCM Black Sea в морските пространства на Република България, в рамките на учението „БРИЗ 2024“, на борда на минен ловец “Струма“, ще работят офицери от Кралство Белгия и Република Италия. Те ще подпомагат работата на екипажа на кораба и действията на групата. В същия период офицер от Военноморските сили на САЩ ще участва като наблюдател. Действията на Противомиинната група ще бъдат подпомагани и от самолет от морската патрулна авиация на Франция.

По време на морската фаза на учението, корабите на море ще работят съвместно със самолети от морската патрулна авиация на САЩ, Турция и Франция, както и с вертолети от състава на Военноморските сили на България и Румъния.

 

На 7 юли 2024 г., работата на ръководството, планиращия състав и участниците в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2024” продължи с провеждането на предпоходна конференция и работни срещи.

В 14:00 часа, в Конгресния център на Пристанище Бургас се проведе  Конференция преди излизане на корабите на море, в която участваха офицерите от Щаба оперативното съединение и командирите на кораби.

На Конференцията пред командира на оперативното съединение, флотилен адмирал Велко Велков беше представен реда за изпълнението на предстоящите през следващите дни упражнения и учения на море.

В изказванията си представителите на щабовете и командирите, дадоха висока оценка на проведената предпоходна подготовка, като предпоставка за успешно изпълнение на поставените задачи.

Поради конфликта в северната част на Черно море и  реалната възможност от наличие на дрейфащи мини в районите на учението са взети мерки за осигуряване безопасността на участниците.

И по време на бреговата фаза на „Бриз 2024“, Военноморските сили на Република България продължават да водят наблюдение на системата за разделно движение по нашето крайбрежие, бреговата ивица и тези части от националните морски пространства, в които е възможно появяването на плаваща мина.

 

На 07.07.2024 г., с провеждането на работни срещи за планиране на съвместни задачи между участващите в учението страни приключи последният ден от бреговата фаза от националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024“.

Командирът на корабното съединение флотилен адмирал Велко Велков и командирите на тактическите групи, участващи в учението, обсъдиха предстоящите задачи на море. Основният акцент беше отработването на планираните допълнителни упражнения за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между новосформираната Противоминна група в Черно море (MCM Black Sea) и останалите кораби.

Флотилен адмирал Велко Велков пожела на участниците безаварийно плаване и успешно изпълнение на поставените задачи. Той подчерта важността на стриктното спазване на правилата на безопасно плаване и прилагане на процедурите на НАТО по командване и контрол на корабоплаването в Черно море.